Novosti

ZAGREB, 23. svibnja 2018. – Zaklada „Vaša pošta“ dobila je u svibnju 2018. godine prvu međunarodnu donaciju. Hrvatsko društvo Melbourne iz Australije postalo je donator jedne police životnog osiguranja.

U 30 dječjih domova diljem Hrvatske smještena su djeca iz disfunkcionalnih obitelji. Nažalost, te obitelji svojoj djeci ne mogu pružiti topli dom i osnovne uvjete za normalan život i razvoj. Većina štićenika domova s navršenih 18 godina mora početi samostalan život što im je, bez ikakve pomoći društva i osiguranog zaposlenja, velik izazov. Stoga je Hrvatska pošta osnovala Zakladu „Vaša pošta“ kako bi takvim mladim osobama olakšala početak samostalnog života te im osigurala financijsku pomoć u tom nesigurnom razdoblju. Donatori koje Zaklada „Vaša pošta“ spaja sa štićenicima dječjih domova uplaćuju police životnog osiguranja na ime djece, a taj se iznos isplaćuje štićenicima kao mjesečna renta u trenutku napuštanja doma kako bi u iduće dvije-tri godine mogli podmirivati osnove životne troškove do nalaska zaposlenja.

Uplaćene police pomažu štićenicima da upravo u trenutku osamostaljenja „premoste“ prvotne egzistencijalne teškoće. Tako je u ovom slučaju uplaćen iznos cijele police osiguranja za jednu mladu djevojku, nazovimo ju Patricija, koja je osmo od jedanaestero djece te od svoje četvrte godine boravi u domu za nezbrinutu djecu. Patricija će ujesen morati napustiti dom, te će joj polica omogućiti prve korake u odrasli život i pružiti joj priliku za izgradnjom stabilnog života.

Donatori ugovaraju preko Zaklade police životnog osiguranja na ime svakog štićenika pojedinačno, pri čemu imaju priliku upoznati štićenike kojima su pomogli, tj. koje su osigurali. Povezivanjem donatora i štićenika stvara se dodatan psihološki benefit u smislu ohrabrenja štićenika kojem je osim financijske pomoći poslana poruka da nije sam na svom životnom putu. Time mu se pruža osjećaj sigurnosti i optimizma što je iznimno važno prilikom odrastanja djece bez roditeljske skrbi. Kontakt Zaklade sa štićenicima nastavlja se i nakon isplate police. U suradnji s donatorima Zaklada pomaže mladima prilikom traženja posla te je vrlo često prisutna na gotovo svim važnijim događajima u njihovu životu. Tako osim novčane pomoći, djeci koja nisu imala prilike odrastati u obitelji Zaklada pruža osjećaj prihvaćenosti i zajedništva te ih potiče da postanu punopravni i ravnopravni članovi društva.

Od osnutka Zaklade „Vaša pošta“ 2010. godine ukupno je ugovoreno 405 polica životnog osiguranja vrijednih 18 milijuna kuna, a u 2017. ugovorene su 24 nove police vrijedne više od milijun kuna. Osnivanje Zaklade nastavak je humanitarnog projekta „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ koji Hrvatska pošta provodi od 2009. godine. Svi sudionici ovog projekta, uključujući i partnera Croatia osiguranje d.d., sudjeluju u projektu isključivo humanitarno (bez mogućnosti ostvarenja dobiti za bilo kojeg dionika).