Novosti

ZAKLADA „VAŠA POŠTA“ USPJEŠNO NASTAVLJA MISIJU POMAGANJA DJECI BEZ RODITELJA

Donatori prepoznaju značenje svog sudjelovanja u projektu kojem je cilj pomoći djeci bez roditeljske skrbi da sigurnije zakoraknu u samostalan život nakon punoljetnosti.

Prije dvije godine Dražen Ivanušec, glavni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, poslao je pismo Zakladi „Vaša pošta“ izražavajući potporu radu, ali i istaknuo kako želi dati osobni doprinos. Odlučio je mjesečnu naknadu od dvije tisuće kuna, koju od kraja listopada 2014. prima kao predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog društva ACI d.d. iz Opatije, uplaćivati na račun Zaklade kako bi se za jedno dijete uplaćivala polica životnog osiguranja. Budući da tvrtka posluje u Primorsko-goranskoj županiji, zajednička je odluka da to bude dijete iz jednog doma na tom području. Zahvaljujući humanoj gesti Dražena Ivanušeca, ovih će dana još jedan štićenik iz velike zakladne obitelji sretno i sigurno zakoraknuti u samostalan život.

„Naše dijete“, nazvat ćemo ga Juraj, ove je godine maturirao na trogodišnjoj strukovnoj školi za vodoinstalatera i položio majstorski ispit uz najveće pohvale svojih nastavnika. Ipak, on tu ne želi stati jer ima jasne ciljeve, a spreman je i odlučan dati sve od sebe da ih postigne. Budući da je njegova želja upisati se na Policijsku akademiju u Zagrebu, uspio je napraviti još jedan korak dalje. Upisao se na srednjoškolski program u srednjoj tehničkoj školi u Rijeci za zanimanje tehničara za energetiku. Nakon što položi razlikovne ispite, moći će završiti četvrti razred srednje škole i tako steći potrebnu stručnu spremu, koja će mu omogućiti prijavu na Policijsku akademiju.

Vjerujemo da će svojom upornošću Juraj doseći svoje ciljeve iako nije imao privilegiju odrastati uz svoje roditelje.

Podrška Mati

I Grad Novalja odlučio je pridružiti se velikom donatorskom nizu. Njihova će polica pomoći malom Mati iz Centra za pružanje usluga u zajednici „Klasje Osijek“. Mate je završio šesti razred osnovne škole s vrlo dobrim uspjehom unatoč svim teškoćama s kojima se od rođenja susretao. Njegova je obitelj u „Klasju“ i samo s „tetama“ može podijeliti svoju sreću iako mu silno nedostaje obitelj i majka. Ona je zasnovala novu obitelj u kojoj za Matu nema mjesta. Ne želi ga vidjeti ni za blagdane ni za školske praznike.

Mate je tužan dječak koji ima veliko srce i privržen je stručnim radnicima Klasja prema kojima pokazuje toplinu, ima u njih povjerenja i lijepo surađuje. Kao i svi njegovi vršnjaci, voli sport, društvene igre, izlete i sudjeluje u različitim manifestacijama u organizaciji doma. Nakon izlaska iz doma neće imati potporu svoje obitelji, ali će mu zato Novalja i naša Zaklada pomoći da sigurnije zakorakne u samostalan život i budućnost kada za to dođe vrijeme.

U dječjim domovima diljem Hrvatske nalazi se 405 djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Prema Registru udomitelja, u udomiteljskim obiteljima je smješteno još gotovo dvije tisuće djece.

Zaklada „Vaša pošta“ je od svog osnutka, krajem 2010. godine ugovorila police životnog osiguranja za 360 djece bez roditeljske skrbi.