Novosti

Znaju li vaša djeca razliku između kreditne i debitne kartice? Jeste li ih naučili što je kredit,  što jamac, koja su primanja redovna, a koja izvanredna? Znaju li vaša djeca kako pametno koristiti novac? Financijska pismenost kod mladih iznimno je bitna, a rezultati istraživanja Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga ukazuju na to da građani nižih primanja i niže razine obrazovanja značajno manje znaju o osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima. Također, građani mlađi od 19 godina imaju najmanje odgovoran odnos prema novcu, te najnižu razinu financijske pismenosti.

„ Zaklada Vaša pošta već punih 12 godina pruža financijsku potporu djeci i mladima iz dječjih domova putem polica životnog osiguranja. Nažalost, često smo i sami svjedoci lošeg postupanja s novcem mladih općenito. Zaključili smo da će se ukoliko se po ovom pitanju ne poduzmu ozbiljni koraci u edukaciji i osvještavanju krug financijske nepismenosti  nastaviti i generirati nove generacije financijski nepismenih, a samim time i mladih koji trajno ostaju na margini društva“,  kazala nam je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade.

Stoga su, s nadom kako će doprinijeti stvaranju bolje budućnosti za mlade ljude koji nakon smještaja u domovima kreću u samostalan život pokrenuli projekt radionica financijske pismenosti pod nazivom "Preokret" koje dobrovoljno odrađuju edukatori firme "Klijent" iz Zagreba. Od kada su čuli za ovaj problem mladih otvorena srca su pristupili spremni pomoći i podučiti.

Pridružili smo im se na jednoj od radionica, koja je održana u splitskom Centru za pružanje usluga u zajednici, bivšem Domu za odgoj, kojeg generacije Splićana nazivaju Sivim domom. Osim štićenika Centra predavanju su se pridružili i mladi iz dječjeg doma Maestral i nekoliko korisnika udruge Most.

Razbijanje predrasuda

„Naša djeca su pred svojevrsnim zidom, kojeg se mi trudimo razbiti. Naime, kad izađu iz institucije većina ih se promijenjena vraća u nepromijenjene sredine“, plastično nam je sve prikazala Marija Tešija, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Split, koja je Sivi dom zajedno sa svojim kolegama obojala u žive boje i unijela radost u zgradu.

„Neopravdana je društvena slika o našoj djeci. Doslovno smo na društvenoj margini, pa kada netko uz nas stane rame uz rame, poput Zaklade Vaša pošta  to nam daje dodatan vjetar u leđa“, kazat će ravnateljica.

A mi smo malo popričali sa štićenicama Centra, nećemo vam reći njihova imena.

„Kada idem u spizu nosim sa sobom popis tvari koje nam trebaju. Nema šanse da ću uzeti nešto što nije na listi“, nasmijala nas je šesnaestogodišnjakinja, spretna već u odabiru "najjeftinijeg na policama".

Njena godinu dana mlađa prijateljica zadovoljna je naučenim na radionici. „Posavjetovali su nas i educirali o dugovima, o marketinškim kampanjama koje nas mogu uvući u nevolju. Naučili smo kako povećati prihod, ali i kako razlikovati želju i potrebu“, nabrojala nam je stručno.

Kako je u ovoj našoj priči riječ o djeci koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, nemaju doma u kojem bi mogli naučiti kako raspolagati novcem, edukatori su stoga preuzeli dvojake uloge, bili su i predavači i prijatelji.

Budite oprezni! Imamo situacije gdje je, recimo, majka umrla, a otac se odrekao svega u korist malodobnog djeteta. U nasljedstvo je time djetetu ostavio dug od 40 tisuća eura i sa sebe skinuo veliki teret. Drugo je dijete preuzelo nasljedstvo od roditelja dobrovoljno, jer ga nitko prethodno nije upozorio, a banka je odmah od životnog osiguranja "skinula" koliko joj treba za namiriti dug kojeg su roditelji napravili, slušali smo tužne priče.

Slušala je i mladost, koja je uz svojih "tisuću zašto, tisuću zato" usprkos doživljenim nevoljama unijela živu i iskričavu radost. Odigrali su i "razgovor za posao", ozbiljni i željni znanja. Na kraju predavanja najčešći komentar je bio - ovo je bilo super i brzo nam je prošlo, a kada je sljedeća radionica ?

Upravo to pitanje je i odgovor o potrebi rada sa ovim mladicima i djevojkama pred kojima je izazov života veći nego kod većine treba im hrabrosti ali i naša podrška koja vjerujem neće izostati. Neka im je sa srećom!