Novosti

U srpnju 2023. Zaklada „Vaša pošta“ promijenila je ime u „Zaklada Hrvatske pošte“. Doneseni su i novi Statut, Poslovnik o radu Upravnog odbora Zaklade te Pravilnik o uvjetima, načinima i postupku dodjele sredstava Zaklade. Sve dokumente možete naći na internetskim stranicama Zaklade.

U 12 godina djelovanja Zaklada Hrvatske pošte je uz pomoć brojnih donatora dodijelila 540 polica životnog osiguranja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U suradnji s 21 dječjim, majčinskim i odgojnim domom uz pomoć polica donirano je ukupno više od 3,2 milijuna eura. Cilj Zaklade je pomoći mladim ljudima koji su odrasli u dječjim domovima da što lakše prebrode razdoblje nakon izlaska iz doma, a novčana sredstva s police životnog osiguranja isplaćuju se u mjesečnim obrocima i koriste se za podmirivanje osnovnih životnih potreba, kao što su smještaj, režije i hrana. 

 

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 8. svibnja održan je koncert Tradicija za budućnost kojim je obilježeno 170 godina postojanja Hrvatske gospodarske komore. U suradnji sa Zakladom „Vaša pošta“ sav prihod od prodaje ulaznica za koncert namijenjen je Ivanu i Ivi, mladim ljudima koji izlaze iz doma za djecu i mlade, a kojima je potrebna pomoć i potpora za iskorak u samostalan život.

Iva je učenica ugostiteljske škole i u kuharstvu je otkrila svoju kreativnost. Tijekom školovanja profesori su je nerijetko imenovali mentoricom mlađim učenicima. Iva već sada razmišlja o nastavku školovanja i podizanju svojih kvalifikacija, a ljeto će također provesti radno, u restoranu na jednom otoku, a sav novac koji će zaraditi uložit će u nove početke i budućnost u kojoj ju najprije čeka iznajmljivanje stana i početak potpune samostalnosti. Unatoč svemu kroz što je prošla, Iva je optimistična mlada djevojka, vesele naravi, uvijek prijateljski raspoložena i spremna pomoći, a na život gleda kao borac te vjeruje u svoj uspjeh.

Ivan se nakon završenog školovanja za elektroinstalatera zaposlio te se priprema učiniti velik korak prema samostalnosti. Želja mu je nastaviti živjeti i raditi u Samoboru, gradu u kojem je odrastao i u kojem je našao svoj pravi dom.

„Hrvatska pošta već više od 12 godina skrbi o djeci iz dječjih domova preko Zaklade „Vaša pošta“. Počašćeni smo načinom na koji je HGK odlučio proslaviti svoju 170 obljetnicu postojanja dajući i humanitarnu notu ovom svečanom događaju. Naziv proslave govori sve – Tradicija za budućnost. Ulažući u mlade, možemo se nadati i vjerovati u bolju budućnosti za sve“, istaknuo je Siniša Šukunda, član Uprave Hrvatske pošte.

Zaklada „Vaša pošta“ utemeljena je na platformi društveno odgovornog poslovanja u skladu sa smjernicama Održivog razvoja UN-a i djeluje na nacionalnoj razini skrbeći za štićenike iz 20 dječjih domova u Hrvatskoj. Humanitaran rad Zaklade „Vaša pošta“ ujedno je i jedini ovakav projekt u Republici Hrvatskoj koji osigurava konkretnu pomoć štićenicima dječjih domova prilikom početka samostalnog života.

Znaju li vaša djeca razliku između kreditne i debitne kartice? Jeste li ih naučili što je kredit,  što jamac, koja su primanja redovna, a koja izvanredna? Znaju li vaša djeca kako pametno koristiti novac? Financijska pismenost kod mladih iznimno je bitna, a rezultati istraživanja Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga ukazuju na to da građani nižih primanja i niže razine obrazovanja značajno manje znaju o osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima. Također, građani mlađi od 19 godina imaju najmanje odgovoran odnos prema novcu, te najnižu razinu financijske pismenosti.

„ Zaklada Vaša pošta već punih 12 godina pruža financijsku potporu djeci i mladima iz dječjih domova putem polica životnog osiguranja. Nažalost, često smo i sami svjedoci lošeg postupanja s novcem mladih općenito. Zaključili smo da će se ukoliko se po ovom pitanju ne poduzmu ozbiljni koraci u edukaciji i osvještavanju krug financijske nepismenosti  nastaviti i generirati nove generacije financijski nepismenih, a samim time i mladih koji trajno ostaju na margini društva“,  kazala nam je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade.

Zaklada "Vaša pošta"  već 10 godina kontinuirano pruža podršku djeci iz dječjih domova. Ugovorene su police za više od 480 djece, a vrijednost ugovorenih polica prelazi 2,8 milijuna eura. Ovaj mjesec Hrvatska pošta donirala je sredstva za ugovaranje police djevojci iz dječjeg doma "Lipik" čije pismo zahvale objavljujemo.

Ponosni smo što je dječji zbor 'Zagrepčanke i dečki' pjesmu Mali anđeli posvetio Zakladi „Vaša pošta“ koja već 10 godina uspješno surađuje s dječjim domovima diljem Hrvatske. Više od 450 djece zbrinuto je policama životnog osiguranja koje pomažu štićenicima da upravo u presudnom trenutku osamostaljenja premoste egzistencijalne teškoće do nalaska prvog zaposlenja.