Aktivnosti

Hrvatska pošta je kao društveno odgovorna tvrtka krajem 2010. osnovala Zakladu „Vaša pošta“ kao nastavak humanitarnog projekta „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“. Djelovanje Zaklade usmjereno je na pružanje financijske pomoći djeci iz disfunkcionalnih obitelji koja nisu imala mogućnost odrastanja u toplini obiteljskog doma, nego su smještena u dječje domove diljem Republike Hrvatske.

Cilj je Zaklade djeci smještenoj u domovima olakšati početak samostalnog života tako da se za svako dijete (štićenika doma) nađe donator koji će uplaćivati policu životnog osiguranja na ime štićenika u iznosu od 6000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Iznos s police isplaćuje se štićeniku u trenutku početka samostalnog života, što mu olakšava prilagodbu životu izvan dječjeg doma. Štićeniku se novac isplaćuje u obliku rente u iduće dvije-tri godine, dok ne nađe posao, tako da ima pokrivene troškove osnovne egzistencije – stanarine i režija.

Na temelju vrlo kvalitetne i gotovo svakodnevne komunikacije s dječjim domovima Zaklada „Vaša pošta“ prati fluktuaciju potrebite djece kroz domove te inicira suradnju i potiče jedinice lokalne i regionalne samouprave da pruže pomoć djeci koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji s njihova područja. Zahvaljujući profesionalnom pristupu i transparentnom poslovanju, Zaklada danas ima potporu 10 županija, 11 općina i 33 grada. Svoje projekte Zaklada prezentira brojnim uspješnim tvrtkama, koje su sastavni dio svih projekata, a posebno je ponosna na pojedince - fizičke osobe – među kojima ima studenata, učenika i umirovljenika koji su Zakladi „Vaša pošta“ poklonili svoje povjerenje i aktivno se uključili u zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U suradnji s ravnateljima dječjih domova te njihovim stručnim timovima Zaklada rado sudjeluje u proslavama dana svake pojedine ustanove ili dječjeg doma nastojeći okupiti donatore i djecu na zajedničkom druženju. Zaklada „Vaša pošta“ redovito komunicira s više od 200 donatora iz cijele Republike Hrvatske. Isto tako, redovito posjećuje sve dječje domove na teritoriju Lijepe Naše u kojima se nalaze djeca kojima pomaže. Projekt Zaklade „Vaša pošta“ odobrilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih i to je jedini projekt u Republici Hrvatskoj koji osigurava konkretnu pomoć štićenicima dječjih domova prilikom početka samostalnog života.